Vismarkt 56, Groningen

PRONK Stads- & Terrascafé | Vismarkt 56, 9711KV, Groningen

PRONK met het TERRAS

GEWELDIG!!! Wij mogen u weer ontvangen.

Vanaf woensdag 28 april as mogen wij dagelijks ons terras openen van 12:00 – 18:00 uur.

Wij hebben moeten besluiten om geen reserveringen aan te nemen voor ons terras. Dit vanwege de beperkte openingstijden en beperkt aantal gasten dat wij mogen ontvangen.

Uiteraard bent u van harte welkom en doen wij ons uiterste best om u van een leuk plekje te voorzien.

Tot snel!

Opgewekte groeten,

Team PRONK

 

Corona maatregelen

Iedereen houdt 1,5 meter afstand tot andere gasten en onze medewerkers (uitzondering hierop vormen mensen die samen 1 huishouden vormen en tweetallen.

Een reservering is verplicht. Er mag ook aan de deur gereserveerd worden.

Op ons terras geldt een maximum van 50 personen. Iedereen moet aan een tafeltje zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar behouden.

Vooraf vindt er een checkgesprek plaats. Er wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert. Aan tafel moeten gasten een registratieformulier invullen.

Blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt.

 

 

 

Menukaart

Reserveren in Coronatijd.

Vanaf 28 april kunt u weer een tafeltje bij ons reserveren.

Ons terras is dagelijks van 12:00 -18:00 uur geopend.

Wij hebben moeten besluiten om geen reserveringen aan te nemen voor ons terras. Dit vanwege de beperkte openingstijden en beperkt aantal gasten dat wij mogen ontvangen.

Uiteraard bent u van harte welkom en doen wij ons uiterste best om u van een leuk plekje te voorzien.

Bij drukte hanteren een tijdslot van 1,5 uur.

Heeft u specifieke wensen gebruik dan het contactformulier.

Reserveren

Nieuws

Sfeer

Historie

Vismarkt 56 is één van de eerste stenen huizen in dit deel van de stad. De achterwand in het retaurant bestaat nog uit metselwerk uit de dertiende of begin veertiende eeuw. De beroemdste bewoners van ons pand waren de schilder Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje van Houten.

 

Een rijke geschiedenis

Vismarkt 56 is één van de eerste stenen huizen in dit deel van de stad. Er is nog metselwerk uit de dertiende of begin veertiende eeuw aanwezig. Het huidige achterhuis is in de zestiende eeuw aangebouwd, waarschijnlijk ter vervanging van een ouder achterhuis. Het voorhuis onderging in de eerste helft van de zeventiende eeuw een ingrijpende verbouwing, waarbij in elk geval een nieuwe voorgevel, westelijke zijgevel en kapconstructie werden gemaakt. Het stucwerk van de plafonds is een van de vele geheimen die het middeleeuwse pand bij die restauratie vrijgaf. De monumentale trap is omstreeks 1740-1750 bij een verbouwing in het achterhuis aangebracht. De huidige gang en kamerindeling van het voorhuis zijn waarschijnlijk toen ontstaan. In de negentiende eeuw vond de laatste ingrijpende verbouwing plaats. Net als veel andere panden raakte Vismarkt 56 toen zijn topgevel kwijt en hiervoor in de plaats kwam een lage zolderverdieping met kroonlijst.

 

Bijzondere bewoners

In de loop van de eeuwen is Vismarkt 56 door heel wat mensen bewoond. We pikken er een paar aansprekende namen uit: De oudst bekende eigenaar (van 1632-1663) is William Macdowell, één van de eerste hoogleraren van de universiteit. In 1727 ging het pand over van de familie Macdowell op dominee Lambertus Bieruma, die het na zijn dood naliet aan een andere predikant, Jacobus Fruytier. In 1798 kwam het pand in bezit van oud-burgemeester Hendrik van Sijsen, die de eerste steen heeft gelegd van het huidige stadhuis. Bijzonder huurders waren er ook: Schilder Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje van Houten woonden er van 1856 tot 1861. Rond 1900 woonde de familie Van Dam hier, de eerste autobezitters van Groningen.

Bron: Beno Hofman, historisch onderzoeker en publicist

Mogelijkheden

Vergaderen

Op de eerste verdieping hebben we een zaal die die te huur is voor private dining (+/- 30 personen), vergaderingen, curcussen, presentaties of trainingen.Je kunt er gebruikmaken van wifi en als je wilt zorgen we voor een flipover en/of een beamer. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie aanvragen

Feesten

Afstudeerborrel, promotiefeest of familiereünie? Pronk denkt graag met u mee om van uw feest iets echt bijzonders te maken. Het zal uw gasten aan niets ontbreken. Restaurant, tuinkamer en/of terras staan voor u ter beschikking. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie aanvragen

Netwerken

De tuinkamer is beschikbaar voor private dining en private lunch tot 25 personen. Ook beschikbaar voor borrels tot circa 40 personen. In dat geval betaal je geen zaalhuur. Ideaal voor netwerkbijeenkomsten. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie aanvragen

Contact

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Reserveren

U kunt altijd binnen komen lopen bij Stads- en terrascafé Pronk om gezellig een hapje te eten en wat te drinken in hartje stad. Als u zeker wilt zijn van een plekje raden we u wel aan om te reserveren.

Reserveren kan online of telefonisch via (050) 5535852.

Komt u met de auto?

Parkeer dan uw auto bij de naastgelegen Interparking parkeergarage Centrum of Bios. Reserveer hier goedkoop en gemakkelijk je parkeerplaats al voor € 7,50 voor 4 uur lang met de 4 uur Voordeelkaart!